Opinie o Nas

Miód malinowy - niezastąpione źródło witamin i minerałów

2019-09-22
Miód malinowy - niezastąpione źródło witamin i minerałówWspółczesna medycyna naturalna wykorzystywana jest w wielu schorzeniach. Zioła i produkty naturalne często stanowią przydatne uzupełnienie "standardowych" form leczenia. Wszyscy znamy smak i dobroczynny wpływ miodu oraz jego pochodnych: propolisu, pyłku czy mleczka. Dziś pod lupę bierzemy miód, a konkretnie miód malinowy.

Jak rozpoznać prawdziwy miód malinowy?

Na rynku jest wiele rodzajów miodów malinowych. Niestety część z nich to mieszanka miodu rzepakowego lub wielokwiatowego z sokiem z malin. Prawdziwy miód malinowy jest wytwarzany przez pszczoły z kwiatów malin. Ten rodzaj miodu jest wyjątkowo trudny w pozyskaniu, ponieważ maliny kwitną tylko przez 3 tygodnie w roku.

Smak i kolor miodu malinowego: Barwa miodu malinowego jest żółtawa, czasami herbaciana, a po krystalizacji lekko słomkowa. Miód malinowy charakteryzuje się słodkim,  lekko kwaskowatym posmakiem.

Pamiętaj! Miód jest produktem naturalnym, dlatego przy każdym zbiorze posmak miodu może się nieco różnić. Zależy to głównie od słodkości i gatunku malin. Miód malinowy powstaje z kwiatów, a nie owoców malin, dlatego nie może mieć koloru różowego!

Nasz miód malinowy pozyskujemy z ekologicznych, certyfikowanych plantacji malin na Roztoczu.

Właściwości miodu malinowego

Miód malinowy bogaty jest w składniki odżywcze, minerały, witaminy. Zawiera głównie węglowodany proste glukozę i fruktozę, kwasy organiczne – glukonowy, cytrynowy i jabłkowy oraz chlor, potas, wapń, magnez, kobalt, mangan i inne mikroelementy. Miód malinowy zawiera także niewielkie ilości witamin z grupy B, kwas pantotenowy, kwas foliowy czy biotynę. Do bardzo cennych substancji należą enzymy wytwarzane bezpośrednio przez pszczoły, czyli m.in. alfa-amylaza, beta-amylaza czy inwertaza, odpowiedzialne za zdolności rozkładania wielocukrów na cukry proste, które z kolei wchłaniane są przez przewód pokarmowy.
Chociaż w porównaniu z innymi odmianami miodu, miód malinowy posiada dość wysoką kaloryczność (ok. 310-325 kcal na 100 g produktu) tak bogata wartość odżywcza miodu malinowego sprawia, że można i warto go spożywać przez cały rok.

Miód malinowy ma właściwości antybakteryjne, przeciwgorączkowe i napotne. Wykazuje też działanie odprężające, wzmacnia organizm i podnosi samopoczucie.

Kiedy warto stosować miód malinowy?
  • w schorzeniach górnych dróg oddechowych
  • wspomagająco przy przeziębieniach, grypie
  • przy gorączce
  • przy obniżonej odporności układu odpornościowego, szczególnie w okresie jesienno-zimowym
  • w chorobach miażdżycy
  • przy problemach z krążeniem, obniża ciśnienie krwi oraz działa stymulująco na produkcję hemoglobiny i czerwonych krwinek
  • przy zmęczeniu i braku energii
  • przy problemach z wątrobą - wzmacnia i chroni wątrobę, dodatkowo zwiększając wydzielanie żółci
  • przy zaburzeniach trawienia
  • często wykorzystywany w leczeniu zmian skórnych i trądziku

Dawkowanie: Dzieci 1-4 lat 7 g miodu dziennie, dzieci do lat 12 ok. 20 g dziennie, nastolatki oraz osoby dorosłe 40 g dziennie. Największą efektywność działania można uzyskać, spożywając miód malinowy w formie chłodnego, wodnego roztworu.

Płukanka na gardło z miodem: Łyżeczkę miodu rozpuść w 3/4 szklanki ciepłej wody. Płucz gardło co kilka godzin.


Miód malinowy w zabiegach kosmetycznych

Miód jest niezastąpiony także w pielęgnacji skóry i włosów. Ma delikatnie złuszczające działanie, normalizuje pH skóry, a ze względu na zawartość antyoksydantów neutralizuje działanie wolnych rodników i zapobiega starzeniu skóry, zmniejszając widoczność zmarszczek, przebarwień i piegów. Doskonale nawilża i ogranicza przetłuszczanie skóry i włosów, dlatego może być stosowany u osób z każdym typem skóry.

Przepisy DIY z miodem w roli głównej :)

  • Odżywczo - regenerująca maska na suche i zniszczone włosy - wymieszaj w miseczce porcję odżywki lub maski do włosów z łyżeczką stołową miodu. Nałóż na włosy na kilka minut i obficie spłucz ciepłą wodą.
  • Rozjaśniająco - wygładzająca maseczka do włosów  - zmieszaj sok z jednej cytryny bez miąższu z 2 łyżkami miodu. Rozprowadź na mokrych umytych włosach, rozczesz włosy i pozostaw miksturę na 20 minut,następnie spłucz wodą. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę oleju np oliwę z oliwek.
  • Miód na trądzik! - przełóż łyżeczkę miodu do małego kubeczka, nakładaj punktowo (np patyczkiem do uszu) na krostki lub pryszcze i przykryj plastrem. Pozostaw na 20 minut, a następnie zmyj ciepłą wodą.
  • Nawilżająca maska z miodem na twarz - 2 duże łyżki miodu wymieszaj w pół szklanki mleka, nałóż na twarz na 20 minut, a po tym czasie spłucz wodą. Jeśli masa będzie za gęsta dolej mleka.
  • Peeling antycellulitowy z miodem - szklankę fusów z kawy zmieszaj z połową szklanki miodu, nałóż na wilgotną skórę w miejscach dotkniętych cellulitem i masuj około 3 minuty, pozostaw na chwilę po czym dokładnie spłucz.
  • Wygładzająco - zmiękczająca kąpiel do dłoni lub stóp - W 500 ml letniego mleka rozpuść pół szklanki miodu. Zanurz dłonie lub stopy i mocz przez 10 minut. Następnie spłucz ciepłą wodą i nałóż odżywczy krem.
  • Naturalny balsam na spierzchnięte usta - niewielką ilość miodu nałóż samodzielnie na usta, stosuj na noc. Jeśli wolisz balsam do ust, który możesz mieć przy sobie wypróbuj przepis od Czarszki. Połącz: 5g masła kakaowego lub shea, 20g oleju arganowy, 20g oleju z nasion malin, 7g wosk pszczeli, 10g miodu, 1g witaminy E - wszystkie składniki, prócz witaminy E połącz i rozpuść w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Na koniec dodaj witaminę E, wymieszaj i odczekaj 20-30 minut aż balsam zacznie tężeć. Następnie przelej do mniejszych pojemniczków.


Uwaga! Przed zabiegiem z miodem na twarz wykonaj próbę uczuleniową np. na nadgarstku.

 

O miodzie inaczej...

Apiterapia czyli leczenie miodem

Apiterapia to dziedzina medycyny niekonwencjonalnej, w której w celu profilaktyki i leczenia używa się produktów pszczelich takich jak: miód, propolis, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, wosk czy jad pszczeli. Produkty te zawierają m.in. kwasy organiczne, białka, aminokwasy egzogenne, enzymy, liczne witaminy oraz biopierwiastki dzięki czemu mają dobroczynne działanie na nasz organizm a ponadto są bardzo łatwo przyswajane. Apiterapia jest przeznaczona dla każdego (z wyjątkiem małych dzieci i osób uczulonych na produkty pszczele).



ZALETY APITERAPII

  • brak skutków ubocznych
  • łatwość przyswajania przez organizm
  • naturalne pochodzenie
  • bogactwa dobroczynnych składników takich jak aminokwasy, cukry, enzymy oraz witaminy i minerały
  • właściwości regenerujące, bakteriobójcze i wzmacniające nasz organizm
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel